ראשי » כתבות צילום

קצת על Curves

אין תגובות

נכתב על ידי: אלעד יערי

כאשר אנו מדברים על צילום, אחד הנושאים המדוברים ביותר הוא מן הסתם נושא האיכות. וכאשר אנו מדברים על איכות, ניתן לבחון אותה הן מבחינה רעיונית והן מבחינה טכנית. וכאשר אנו מדברים על איכות טכנית, אחד האלמנטים המרכיבים אותה הוא נושא החשיפה. נושא החשיפה הוא נושא רחב מאד ובעצם מהווה חלק נכבד מפעולת הצילום ורלוונטי גם לצילום האנאלוגי וגם לצילום הדיגיטלי. הוא מתחיל בצילום וממשיך לשלב העיבוד, כאשר בעולם הצילום האנאלוגי, צלם שלא חשף טוב בזמן הצילום היה צריך לעבוד מאד קשה אחר כך במעבדה ולעומת זאת בעולם הצילום הדיגיטלי, צלם שלא חשף טוב יבלה זמן מסוים אל מול המחשב (במעבדה הדיגיטלית).

תוכנת הפוטושופ היא בעצם המעבדה של הצילום הדיגיטלי וככזאת היא מציעה מספר כלים ודרכים כדי להתמודד עם נושא החשיפה או ליתר דיוק תיקון החשיפה. אחד הכלים הטובים שיש לפוטושופ להציע הוא כלי ה-Curves.

על מנת להגיע לכלי זה יש ללכת בתפריט הראשי ל-Image –> Adjustments –> Curves. ניתן להגיע אליו גם בעזרת קיצור דרך במקלדת והוא Ctrl + M. לאחר מכן ייפתח בפנינו החלון הבא:

curves

לפני שנראה איך כלי זה עובד ומה ניתן לעשות איתו, בואו ונכיר מעט יותר את החלון שלו. בחלקו העליון ישנו שדה הנקרא Preset ושם ניתן לבחור מצבים מוכנים מראש. מתחתיו ישנו שדה ה-Channel שבו אנו יכולים לבחור אם אנו רוצים לעבוד בכל ערוץ (אדום, ירוק או כחול) בנפרד או בערוץ המשולב. מתחת לשדה ה-Channel יש לנו אפשרות לבחור במצב עקומה או במצב עפרון שבו אנו יכולים לצייר עקומה משלנו. מצב העפרון הוא לא מצב מומלץ ולכן לא נתעכב עליו. אנחנו נעבוד במצב העקומה.

במרכז החלון יש לנו את העקומה עצמה ועליה נרחיב בהמשך. מתחתיה יש לנו שלוש פיפטות אשר עליהן נדבר בעתיד. בנוסף למטה יש לנו כל מיני אופציות נוספות הקשורות לתצוגת
ה-Curves.

אז מה בעצם ניתן לעשות עם כלי זה? ובכן, כאשר אנו עובדים בערוץ המשולב כלומר בערוץ ה-RGB, אנו בעצם משפיעים על החשיפה של התמונה. כלומר אנו יכולים להכהות, להבהיר או לשנות את רמת הניגודיות שלה. כאשר אנו עובדים באחד מערוצי ה-RGB בנפרד, אנו משפיעים על הצבעוניות (וגם על זה נדבר במאמר עתידי).

כדי להבין באופן בסיסי את פעולת ה-Curves, יצרתי "תמונה" שהיא בעצם גרדציה מעגלית שנעה מלבן במרכז עד שחור בהיקף. לאחר מכן לקחתי את כלי הפיפטה (Eyedropper Tool) אשר נמצא בסרגל הכלים ובעזרת כפתור ה-Shift מיקמתי שתי מטרות  על גבי התמונה. אחת בדיוק במרכז התמונה ששם הגוון הוא לבן מוחלט כלומר ערכי ה-RGB שלו הם 255, 255, 255. והמטרה השניה שאותה מיקמתי בדיוק בפינה הימנית העליונה ששם הגוון הוא שחור מוחלט כלומר ערכי ה-RGB שלו הם 0, 0, 0. הדבר נראה כך:

עכשיו נחזור אל חלון ה-Curves על ידי Ctrl + M ונראה איך זה עובד. במרכז החלון אנו רואים את העקומה שלנו. ועליה נמצאות שתי נקודות. האחת בפינה השמאלית התחתונה והשניה בפינה הימנית העליונה. בין שתי הנקודות הללו רץ מיתר מתוח שהוא בעצם העקומה עצמה. הנקודה השמאלית התחתונה ובעצם האיזור השמאלי התחתון כולו מייצג את הצללים. הנקודה הימנית העליונה ובעצם האיזור הימני העליון כולו – מייצג את ההבהקים.

אם ניקח את הנקודה השמאלית התחתונה ורק נעלה אותה למעלה אנו מיד נראה שהתמונה שלנו מתבהרת אך אנו מאבדים את הצללים ולאט לאט התמונה שלנו הופכת לדלוחה ושטופה יותר ויותר. הדבר נראה כך:

שימו לב בפלטת ה-Info שערכי ההבהקים לא השתנו כמובן והם עדיין 255,255,255. עכשיו נעשה את הפעולה ההפוכה. ניקח את הנקודה הימנית העליונה ונוריד אותה לאט לאט. בפעולה זו אנו רואים שהתמונה שלנו הולכת ונעשית כהה יותר ויותר אך זאת לא כהות בריאה מכיוון שבפעולה זו אנו שומטים את ההבהקים שלנו ובעצם התמונה מתכהה אך נעשית בוצית וסתומה בו זמנית. הדבר נראה כך:

גם כאן, אם תסתכלו בערכי המטרות שהצבנו קודם בפלטת ה-Info, תוכלו לראות שערכי הנקודה השחורה לא השתנו ונשארו על 0, 0, 0. וכבר כאן ניתן להבין את אחת המעלות הגדולות של הכלי הזה: אפשר לעבוד בצורה נפרדת על איזורים שונים בתמונה מבלי להשפיע על איזורים אחרים. בהרבה מאד פעמים אנו רוצים רק לסגור מעט את השמים או לפתוח מעט צללים מסויימים בתמונה. כלי ה-Curves מאפשר לנו לעשות זאת ביתר קלות.

עכשיו בואו ונראה איך ניתן להכהות או להבהיר את התמונה בצורה קצת יותר נכונה וטובה בעזרת ה-Curves.

נחזיר את הנקודה הלבנה שלנו למקומה הטבעי (כלומר לפינה הימנית העליונה) ואז נלך ונשים נקודה נוספת על גבי העקומה בדיוק במרכז שלה. כל מה שצריך לעשות זה לגשת עם העכבר אל העקומה ובדיוק במרכז (איפה שקווי הרשת מצטלבים) ללחוץ עם העכבר ולהניח נקודה. עכשיו את הנקודה הזאת ניקח בצורה אלכסונית כלפי מעלה והתוצאה המתקבלת היא תמונה בהירה יותר. שימו לב גם כאן הבהרנו את התמונה, אך ההבהקים והצללים שלנו לא נפגעו. הערכים שלהם היו ונשארו 255,255,255 לנקודה הלבנה ו-0,0,0 לנקודה השחורה.

גם כשנעשה פעולה הפוכה, כלומר נגרור את הנקודה המרכזית בצורה אלכסונית כלפי מטה, אנו נכהה את התמונה מבלי להשפיע על ההבהקים והצללים אלא בעצם נעבוד רק על גווני הביניים.

דבר נוסף שניתן לעשות בעזרת כלי ה-Curves הוא להעלות ניגודיות. כיצד לבצע זאת אנו נראה בדוגמא הבאה עם תמונה אמיתית.

כפי שניתן לראות, התמונה באמת סובלת קצת מחוסר בניגודיות – דבר הנובע מחשיפה לא מי יודע כמה בצילום. כאשר אנו מדברים על ניגודיות אנו בעצם מדברים על הפער שבין ההבהקים לצללים – הפער שבין שחור ללבן. כאשר התמונה שלנו סובלת מחוסר ניגודיות, כל מה שעלינו לעשות זה להגדיל את הפער בין ההבהקים לצללים ואת זה מאד קל ונכון לעשות בעזרת כלי ה-Curves. נפתח את ה-Curves בעזרת קיצור הדרך Ctrl + M ועל גבי העקומה נמקם שתי נקודות נוספות לשתיים שכבר קיימות (הנקודה הלבנה והנקודה השחורה). מיקום הנקודות צריך להיות באיזור גווני הביניים הבהירים והכהים. לאחר מכן ניקח את הנקודה של איזור גווני הביניים הבהירים ונגרור אותה אלכסונית כלפי מעלה מעט – כלומר נבהיר אותה מעט. עכשיו ניגש אל הנקודה של גווני הביניים הכהים ונגרור אותה אלכסונית כלפי מטה מעט. הכוונה בסופו של דבר היא לייצר סוג של עקומת S. הדבר נראה כך:

בעצם כל מה שעשינו הוא מעט להבהיר את הבהירים ולהכהות את הכהים מבלי לאבד את הצללים ואת ההבהקים.

עכשיו התמונה היא מעט יותר קונטרסטית ונראית יותר טוב.

diggdelicious-buttonstumbleuponTechnoratiFacebookNewsvineRedditYahoo

השאר את תגובתך!

השאר תגובתך למטה, או קשר אל הכתבה מהאתר שלך. באפשרותך גם לעקוב אחרי התגובות באמצעות RSS.

התנהג יפה. שמור על שפה נאותה. הגב בצורה ענינית. בלי ספאם.

באפשרותך להשתמש בתגים הבאים:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>