ראשי » כתבות צילום

W. Eugene Smith – צלם עיתונות שאיכפת לו

תגובה אחת

נכתב על ידי: קובי גופר

Eugene Smith
צילום דיוקן של W. Eugene Smith

יוג'ין סמיט הפך עוד בימי חייו לאחד מצלמי העיתונות המוערכים בעולם, הן מצד הצופים והן מצד צלמי העיתונות האחרים, עקב עקשנותו וחוסר ההתפשרות שלו מול עורכי העיתונים, ובעיקר עקב דבקותו באמת הפנימית שלו.

יוג'ין נולד ב-1918 בקנזס, ארצות הברית. כבר באמצע שנות השלושים הוא צילם צילומי עיתונות עבור עיתונים מקומיים (בעיקר צילומי ספורט), בשנות העשרים לחייו עבר יוג'ין לניו-יורק, שם החל לעבוד בעיתון Newsweek ולאחר זמן קצר עבר לעבוד עם עיתונים גדולים כגון Life, The New York Time. לאחר עשיית כמה כתבות מוצלחות ב-Life, יוג'ין "אולץ" לעזוב את העיתון לאחר שלא הסכים לצלם את הכתבות במצלמת 4×5 (פורמט גדול). הוא טען שהמצלמה גדולה מידי, ואין הוא יכול להתקרב איתה מספיק אל הנושא והיא מפריעה לו ליצור קשר אישי עם המצולמים.

ב-1942 בזמן מלחמת העולם השניה יוג'ין הפך לצלם מלחמה בשביל Ziff – Davis ואח"כ שוב בשביל Life. הוא צילם את הקרבות עקובי הדם בין האמריקאים ליפנים.

Eugene Smith 2

במהלך המלחמה, הוא צילם 26 קרבות בים ו-13 מיבצעי פלישה של האמריקאים. הוא תמיד שאף להיות בשורה הראשונה של הקרב וזאת כדי להעביר לצופה את המושג "יום בחייו של לוחם בחזית". אך, ב-23 למאי 1945 הוא נפצע קשה מאוד מפגז מרגמה. הפגיעה החמורה היתה בעיקר בפנים ובראש.

במשך שנתיים הוא עבר תהליך שיקום קשה ומיגע שבמהלכו הוא לא צילם כלל. היה ספק אם יחזור אי פעם לצלם שוב, אך יום אחד כאשר יצא לטיול קצר עם שני ילדיו הקטנים הוא צילם את אחת התמונות המפורסמות של המאה העשרים.

Eugene Smith 3

(תמונה זו נבחרה לסיים את תערוכת הענק Family of Man כמה שנים אחרי שהיא צולמה).

בראיון שהוא נתן שנים אחרי שהתמונה צולמה הוא טען שתמונה זו החזירה לו את טעם החיים ואהבת הצילום.
יוג'ין שינה את הגישה העיתונאית הישנה שבה הצלמים "שמו את עצמם במקום הקורא", הוא טען שהצלמים צריכים "לשים את עצמם במקום הנושא מצולם".

במהלך סוף שנות הארבעים ובשנות החמישים יוג'ין סיפק מספר כתבות מדהימות עבור עיתון Life. בכל הכתבות, באים לידי ביטוי הרגישות והאינטמיות שיוג'ין מצליח להגיע עם מצולמיו. דוגמא מעולה לכך היא כתבת "הרופא הכפרי" -  Country Doctor שצולמה ב-1948. יוג'ין  הגיע לעיירה קטנה בהרי קולורדו, שם שהה מספר שבועות ותיעד את עבודתו הקשה של הרופא היחיד בעיירה‪.

.

בתקופה זו, הדרך היחידה של הרופא להגיע לחוות המרוחקות אחת מהשניה, היתה ללכת ברגל, לפעמיים עשרות קילומטרים ביום.
במהלך שהותו, יוג'ין "נצמד" לרופא כל הזמן, כך לאט לאט, נכוחתו כבר לא הפריעה לרופא ולתושבי הערייה ובסוף הוא הצליח להשיג את התמונות האינטימיות ביותר שצולמו (ופורסמו) עד לאותה תקופה של אדם במהלך עבודתו.

דרך הצילומים המרשימים, אנו רואים רגעים איישים ולעיתים קשים שהרופא עובר ביום יום.

Eugene-Smith4

יוג'ין צילם מספר כתבות נוספות כגון:

  • Hard Times on Broadway
  • Spanish Village
  • Nurse Midwife
  • Great Britain

ב-1954 צילם יוג'ין את הכתבה Man of Mercy שהיתה על Dr. Schweitzer באפריקה.

smith_schweitzer

זו כתבת עומק מדהימה על חייו ופועלו של  Dr. Schweitzer.  כתבה זו הביאה להתפטרותו החוזרת מעיתון Life, כאשר העורכים לא הסכימו לפרסם אותה כמו שיוג'ין רצה. לימים, יצא לאור ספר שלם, הכולל צילומים מתוך עבודה זאת.

יוג'ין התקבל לסוכנות הצילום המוערכת Magnum, שם צילם פרוייקטים מרשימים כגון ה-Smoky City.

כתבתו האחרונה היתה בעיירה קטנה בשם Minamata אשר ביפן (ב-1972). תושבי עיירה זו, הורעלו לאיטם עקב זיהום כספית ממפעל שהזרים באופן קבוע כספית למי התהום ולנחלים שבסביבה. כתוצאה מכך, נולדו ילדים רבים עם פגמים ומומים קשיים.

smith_minimata

smith_waste

יוג'ין, כאחד שתמיד נלחם להוציא את האמת והצדק לאור, ניסה להסביר למנהלי המפעל את הנזק שהם עושים לתושבים, דבר שבמהרה התפרש על ידיהם כאיום, ותוך זמן קצר בריונים מטעם המפעל תקפו אותו קשות. הם שברו לו את המצלמות והכו אותו נמרצות. הוא איבד את הראיה בעין אחת ורגליו נשברו. אך רוחו לא נשברה, ובעזרת אישתו (היא צילמה את סוף הכתבה לפי הנחיות שלו) הוא סיים את הכתבה ופירסם אותה. מספר חודשים לאחר מיכן, סגרו את המפעל המזהם.

ב-1978 בגיל 59 נפטר יוג'ין. להרבה ממכריו וממעריציו יש הרגשה של החמצה שצלם כל כך מוערך נפטר בגיל יחסית צעיר. הוא לא הספיק לסיים את כל הכתבות שהוא רצה לצלם, אך כמו ברוב עבודותיו, אין סוף ברור ומוחלט של הנושא. אנחנו כמעט ולא נתקלים בצילום שמסכם את הכתבות שהוא עושה, יוג'ין תמיד השאיר חלק מהסיפור לא פתור. הוא צוטט פעמים רבות אומר : "אני תמיד רוצה להשאיר קצת שיהיה גם למחר". וכך, סיים את חייו לפי הכלל שקבע שנים רבות קודם לעצמו.

חומר קריאה נוסף:

הכותב – הוא מרצה לצילום ומנהל המרכז לצילום טכניון

diggdelicious-buttonstumbleuponTechnoratiFacebookNewsvineRedditYahoo

תגובה אחת »

השאר את תגובתך!

השאר תגובתך למטה, או קשר אל הכתבה מהאתר שלך. באפשרותך גם לעקוב אחרי התגובות באמצעות RSS.

התנהג יפה. שמור על שפה נאותה. הגב בצורה ענינית. בלי ספאם.

באפשרותך להשתמש בתגים הבאים:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>